A A A K K K
для людей із порушенням зору
Вертіївська громада
Чернігівська область, Ніжинський район

У Вертіївки є Герб та прапор

Дата: 30.07.2017 09:07
Кількість переглядів: 1430

На виконання «Програми розвитку культури на території Вертіївської сільської ради на 2016-2017» з метою збереження багатовікової історії, виховання патріотизму серед населення, розвитку уяви та усвідомлення історичних цінностей була створена робоча група для розробки геральдики села Вертіївки. За участю начальника відділу культури і туризму М. Ярмоленко, директора музею М. Вертюка, громадського діяча, члена спілки краєзнавців України М. Черепа.

Фото без опису

         Консультації щодо створення герба та прапора з урахуванням рекомендацій та побажань надав Олександр Лісниченко член Українського геральдичного товариства.

         Після погодження депутатами одного з варіантів, проведення геральдично-вексилологічної експертизи, в якій зазначено, що поданий варіант герба та прапора відповідає нормам та принципам формування єдиної системи, що передбачено указом Президента України від 18.05.2000 року «Про впорядкування геральдичної справи в Україні».

         У розробці герба та прапора вдало підкреслено історичні та природно-господарські особливості поселення. У проектах дотримано всіх вимог геральдичної колористики. 24 позачерговою сесією Вертіївської сільської ради депутати одноголосно затвердили герб та прапор села Вертіївки.

Герб села Вертіївки являє собою геральдичний щит, у синьому полі якого золота фортечна брама з баштою з прапорцем на шпилі. Над нею два перехрещені срібні пірначі, над якими семипроменева срібна зірка.

Прапор—квадратне полотнище синього кольору, на якому два перехрещені білі пірначі, над якими семипроменева біла зірка. У чотирьох кутах полотнища жовті дубові гілки з жолудями.

Фото без опису

Пояснення символіки герба села Вертіївки:

Село Вертіївка вперше згадується в письмових джерелах на початку 17 століття під назвою Веркіївка за іменем осадника Григорія Веркія, який поселив на цьому місці “містечко і замочок”. Проте поблизу Вертіївки знайдено залишки більш ранніх поселень. Саме ці найдавніші згадки з історії села й символізує фортечна брама з баштою. Крім того, цей символ сторожової вежі актуальний і для наших днів, оскільки нагадує про багаторічне існування в селі стаціонарного посту контролю за дорожнім рухом.

Два перехрещені полковницькі пірначі вгорі вказують на статус Вертіївки як сотенного містечка в часи козаччини в складі Ніжинського козацького полку та належність до рангових маєтностей Ніжинських полковників. (Рангові маєтності - земельні володіння на Гетьманщині, які надавалися козацькій старшині у тимчасове володіння, «на ранг», тобто на уряд як винагорода за службу і на покриття пов'язаних з нею видатків).

Срібна зірка символізує героїзм і доблесть уродженців Вертіївки в різні історичні часи, в тому числі трьох героїв Радянського Союзу: М. Кирпоноса, І. Мороза та Ф. Ялового, Героя України Ю.М. Мушкетика.

Декоративний картуш у стилі українського бароко було розроблено Українським геральдичним товариством на початку 1990-х років на основі давніх традиційних зображень символіки українських громад, і рекомендується як єдиний зразок оформлення сучасних муніципальних гербів.

 

Червона мурована корона над щитом застосовується як символ поселення, що мало давні міські права, а саме – статус сотенного містечка Ніжинського козацького полку.

 

Пояснення символіки прапора с. Вертіївки:

 

Прапор с. Вертіївки містить частково ті ж символи, що й герб села. Два перехрещені полковницькі пірначі вгорі вказують на статус Вертіївки як сотенного містечка в часи козаччини в складі Ніжинського козацького полку та належність до рангових маєтностей Ніжинських полковників. Срібна зірка символізує героїзм і доблесть уродженців Вертіївки в різні історичні часи.

 

Крім того, на прапорі зображено дубові гілки, які традиційно означають мужніть, силу, довголіття, символ зрілої сили. Дуб із прадавніх часів був священним деревом східних свов’ян – царем лісів і символом бога грози і блискавки Перуна. Оскільки село Вертіївка з усіх боків оточена лісами, де з листяних переважає дуб.

Прапор має квадратну форму, оскільки саме така форма рекомендується Українським геральдичним товариством як найдавніша і найбільш традиційна для міст України.

Крім того, квадратна форма прапора більш доцільна з таких міркувань – вона чітко вирізняє прапор міста від інших прапорів (державних, обласних, корпоративних, політичних тощо), і зручніша у використання, оскільки може кріпитися як на вертикальному, так і на горизонтальному древку, завдяки чому всі елементи прапора добре видно, наприклад, у сесійній залі сільської ради.

Загальний висновок:

 

Поєднання символіки фортечної брами, пірначів, зірки на гербі та гілок дуба на прапорі є вдалим з наступних міркувань:

  1. Такий герб не є "видуманим", він дійсно відображає:
    1. історичні відомості про заснування поселення
    2. історичний статус козацького сотенного містечка
    3. природні особливості та специфіка місцевої природи.
  2. Він не повторює символіки інших гербів українських громад і тому є унікальним символом Вертіївки, що підкреслює її історичний і сучасний імідж
  3. Герб є лаконічним, не обтяженим зайвими деталями, або загальними символами, характерними для будь-яких інших громад
  4. Завдяки своїй лаконічності та виразності такий герб і прапор завжди залишатимуться впізнаваними як символи саме Вертіївки, актуальними і популярними незалежно від змін політичної ситуації, економічної специфіки чи культурного середовища.

 

Начальник відділу культури i туризму М. Ярмоленко


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь